ZWANGERSCHAP

OSTEOPATHIE VOOR EN NA DE GEBOORTE

Osteopaat Koen Rens specialiseerde zich sinds 1998 in het behandelen van baby’s en pre- en postnatale problemen bij zwangeren. Vanuit die expertise kwam er een samenwerking tot stand tussen zijn praktijk en verschillende vroedvrouwenteams en geboortecentra. Steeds meer dokters uit de reguliere geneeskunde verwijzen zwangeren en baby’s door naar de praktijk op basis van positieve behandelingsresultaten.

Osteopathie brengt evenwicht in het lichaam, een evenwichtig gezond lichaam geeft de foetus alle kansen om optimaal te ontwikkelen. Daartegenover staat dat een verstoord evenwicht de vrouwelijke functies behoorlijk kan in de war brengen. Empirische onderzoek toont aan dat er minder complicaties optreden bij vrouwen die tijdens de zwangerschap ondersteund worden met osteopatische behandelingen. Vele ongemakken kunnen voorkomen, opgelost of ten minste verlicht worden.

Door zachte ritmische rekkingen kunnen rugklachten, lies- en bekkenpijn worden verminderd. Door een regulerende werking op de ingewanden, en ontspanning van het diafragma kunnen spijsverteringsstoornissen doorgaans goed worden behandeld. Door het stimuleren van de bloed- en lymfestromen kunnen symptomen als pijnlijke borsten, beenkrampen en duizeligheid binnen de perken worden gehouden. In het geval van overmatig veel harde buiken bestaan er zeer efficiënte technieken om de baarmoeder te ontspannen. Ook een malpositie van de baby, bijvoorbeeld een stuitligging, kan te wijten zijn aan structurele belemmeringen in de wervelzuil of het bekken. Door een spanningsveld of een blokkade in de nek kan het zijn dat er te weinig oxytocine wordt vrijgemaakt. Hierdoor kan een bevalling te laat op gang komen, of kunnen de weeën niet sterk genoeg doorkomen. Een eenvoudige behandeling van de betrokken regio kan dit probleem vermijden.

Een blokkade in de bekkenregio beperkt de noodzakelijke uitzetting van het bekken tijdens de indaling en geboorte, en bemoeilijkt dus de bevalling. Daarom zal de osteopaat steeds een grondige evaluatie maken van de bekkenmobiliteit, en de restricties losmaken met zachte mobilisaties en massage. Op die manier kunnen complicaties tijdens de bevalling vermeden worden.

HOE VERLOOPT DE BEHANDELING?

Tijdens de behandeling worden geïrriteerde of gespannen zones ontspannen door zachte druk en zachte ritmische mobilisaties. Sacrum, wervelkolom, diafragma en glijvlakken tussen de organen staan centraal in de behandelingsstrategie.

Doordat de gewrichten van de vrouw tijdens de zwangerschap onder invloed van het relaxine hormoon behoorlijk losser zijn, zijn er voor de osteopaat minder sterke impulsen nodig om het evenwicht te herstellen. Met andere woorden: de behandeling kan met zeer zachte technieken een groot rendement bereiken.

Omdat osteopathie een holistische geneeswijze is, en dus het lichaam beschouwt als een geheel binnen zijn omgeving, wordt steeds het belang benadrukt van mentale rust tijdens de zwangerschap. Meer en meer studies wijzen op nadelige effecten op de baby, en een verhoogd risico op complicaties bij de bevalling in geval van stress bij de mama.

Enkele weken na de bevalling kan dan een behandeling nuttig zijn om het evenwicht in het lichaam te herstellen, en recidiverende klachten te voorkomen.

ZWANGERSCHAP

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x